top
logo
Ma 2017. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

FOTÓGALÉRIA

KABAI HÍRMONDÓ


Címlap Lezárult pályázataink Megújul a Hétszínvirág Óvoda épülete
Megújul a Hétszínvirág Óvoda épülete PDF Nyomtatás E-mail
2011. december 06. kedd, 09:38

Megújul a Hétszínvirág Óvoda épülete

A Hétszínvirág Óvoda felújítása és korszerűsítése című pályázatot mutatták be, október 24-én a Polgármesteri hivatal dísztermében. Szegi Emma városunk polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy nagyon örül, hogy ismét egy pályázat, az óvoda felújítása miatt vagyunk itt. A beruházás során a kabai Hétszínvirág Óvoda felújítása, korszerűsítése történik meg, a korszerű és méltányos nevelési környezet kialakítása érdekében. Megvalósul a nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése, színezése, a tető- és tetőszigetelés cseréje. A felújítási munkálatok során komplex akadálymentesítés valósul meg az esélyegyenlőség érdekében. Megtörténik a víz- és csatornarendszer, valamint a fűtés- és elektromos rendszerek felújítása is. Több mint 1600 négyzetméteren játszó- és zöldterület fejlesztés valósul meg, valamint a nevelés-oktatás tartalmi fejlesztéséhez szükséges bútorok, eszközök kerülnek beszerzésre.

Borbély Vilmosné intézményvezető ismertette a pályázat tartalmát. Észak-Alföldi Operatív Program Nevelési intézmények fejlesztése című, ÉAOP-2010-4.1.1/A/2 kódszámú sikeres pályázatának köszönhetően a Kabai Óvoda Hétszínvirág óvoda épületének energiatakarékos felújítását és korszerűsítését valósíthatja meg. A Hétszínvirág Óvoda Batthyány utca felőli épület része az 1930-as években épült, régi polgári házakra jellemző, gazdag vakolat-architektúrával díszített utcai homlokzatokkal rendelkező, helyi védettség alatt álló középületünk. Ehhez a részhez a 80-as évek elején bővítettek egy lapos tetős épületszárnyat, így alakult ki az eddigi épület formája. Magában az óvodai épületben számos problémával álltunk szemben, melyek megoldására a mostani sikeres pályázat ad kiváló lehetőséget. A beruházásra elnyert 99 millió 986 ezer 990 forint támogatással -csekély önerővel kiegészítve- 105 millió 249 ezer 463 forint áll rendelkezésére a fenntartónknak a projekt megvalósításához, melyből összefoglalva az alábbiak valósulnak meg: Az épület külső nyílászáróinak cseréje. A lapos tetős épületrész homlokzati hőszigetelése. A teljes fűtéskorszerűsítés a meglévő nagy falazott kémény elbontásával és új korszerű kazán beépítésével. Villamos hálózat felújítása. Belső burkolatok cseréje, festés-mázolás. Minden fogyatékosságra kiterjedő teljes akadálymentesítés. Szükséges parkolók kialakítása.

A helyi védettségű épületrész homlokzati megjelenésének megtartása. Egységes magas tető építése. Belső átalakítással, felújítással négy megfelelő méretű csoportszoba, öltöző, mosdó kialakítása a Magyar Szabvány és az ÁNTSZ előírásainak figyelembe vételével. A tornaszoba áthelyezése. A hiányzó, de szükséges helyiségek kialakítása az épületben: úgymint fejlesztőszoba, orvosi szoba, dolgozói blokkok (iroda, személyzeti öltöző) Technológiai elkülönülő útvonalú melegítőkonyha és mosókonyha. Prioritást kapott az épület energiatakarékossá tétele és nagy hangsúly került a környezetbarát anyagok beépítésére, alkalmazására. A melegvíz-termelés rásegítésére napkollektorok beszerzése is beépült a költségvetésbe. Nem utolsósorban pedig az építési beruházáshoz kapcsolódóan eszközbeszerzésre is sor kerül, szebbé, kényelmesebbé, komfortosabbá téve az óvodásainkat körülvevő belső környezetet. Az óvoda dolgozói sok munkával, a városgazdálkodás vezetésének, dolgozóinak maximális segítségével végezték el a költözést, s a kivitelező részére augusztus közepén átadtuk a munkaterületet.

A beruházás kivitelezésének idejére, átmenetileg nem kevés áldozatot, nehézséget kellett és kell vállalni gyerekeknek, szülőknek, dolgozóknak. A három nagyobb életkorú óvodai csoportunkba járó 86 kisgyermeknek az iskola adott helyet, a Szabadság téri épület emeletén, az elsősök és az eltérő tantervű osztály szomszédságában. Kezdeti tapasztalataink kedvezőek, kölcsönös alkalmazkodással segítjük azt, hogy feladataink ellátása mellett mindnyájan jól is érezzük magunkat. A termek kényelmesek, a megszokott berendezési tárgyak, játékeszközök veszik körül az óvodásainkat. A fő nehézséget - a több kisebb mellett - a napközi konyhára való napi eljárás jelenti, hisz a meleg étkezést csak így tudjuk megoldani. A Hétszínvirág Óvoda kiscsoportjába felvett 23 kisgyermeket a Napsugár Óvoda tornaszobájába fogadtuk be az odajáró 78 óvodás mellé, s bizony nagyon zsúfolttá vált ezáltal az óvoda egésze. Nélkülöznünk kell mindkét helyszínen a tornaszobát, a logopédiai és fejlesztő foglakozásoknak pedig a könyvtár adott helyet. Mindezen a megváltozott és szokatlan körülményeken türelemmel, szeretettel igyekszünk átsegíteni a gyerekeket. Ebben a szülők, a fenntartónk, az iskola, a konyha, a városgazdálkodás, a könyvtár vezetése és dolgozói egyaránt megértő, segítő partnereink. Köszönjük ezt, s számítunk rá az elkövetkezendő hónapokban is! Arra készülünk, hogy legkésőbb 2012 nyarán visszaköltözhetünk és birtokba vehetjük újra az épületet. A megváltozott körülményeink, gondjaink ellenére addig is örömteli várakozással éljük óvodás hétköznapjainkat és várjuk a megújult, szép óvodánk átadását, hogy boldog kisgyermekekkel tölthessük meg!

Módosítás dátuma: 2014. január 16. csütörtök, 13:32
 

Sikeres pályázatok

Hirdetés

VENDÉGEK SZÁMA

Oldalainkat 85 vendég böngészi

bottom
top

bottom

KABA VÁROS HONLAPJA