top
logo
Ma 2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért és Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina és Kende napja lesz.

FOTÓGALÉRIA

KABAI HÍRMONDÓ


Címlap Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. április 10. szombat, 12:48

Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kaba, Szabadság tér 1.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Elnök: Szilágyi Attila 30/289-27-21
Parancsnok: Vágó Béla 30/369-55-22


A 120 évvel ezelőtti alapszabályban megfogalmazott cél máig időszerű: „a testület célja minden tűzvész alkalmával Kaba község egész területén, esetleg a közeli szomszédos községekben a vészhelyre sietni, ott a parancsnok vezénylete alatt a veszedelemben forgó emberéletet, veszélynek kitett ingó- és ingatlan vagyont megvédeni.” Az idézett szövegből is látható, hogy elsősorban a mentő tűzvédelemre irányult a testületi tevékenység célja, mely az akkori viszonyokat figyelembe véve természetes. Tény, hogy Kaba lakosságának sokszor kellett farkasszemet nézni pusztító tüzekkel. Nem véletlen tehát a városunkkal kapcsolatban kialakult szólásmondás, amely szerint hétszer égett le Kaba. A polgármesteri hivatal nagy kapujánál lévő kövön olvasható mely alkalmak voltak ezek. A kabai tűzoltókra hosszú évtizedeken át jellemző volt, hogy a kiképzés színvonalát olyan magas szintre tudták emelni, hogy nem csak élvezték a lakosság bizalmát, hanem szakmai  és ügyességi versenyeken szinte minden évben elismerést érdemeltek ki. Gazdag gyűjtemény van a régi időkből is a különböző kitüntetésekből és oklevelekből, melyek a mai napig gyarapodnak, gazdagítják a kabai tűzoltók hírnevét. A legnagyobb versenyzést illetően 40 ével ezelőtt érték el a kabai önkéntesek, amikor a külföldi versenyen is képviselhették hazánkat. A Domokos Lajos egyesületi elnök és Sári Béla parancsnok által vezetett csapat bronzérmet nyert a nemzetközi versenyen az ausztriai Kremsben. Nemzedékről nemzedékre szállt, az apák a fiaiknak adták át sok családban ezt a tevékenységet. Ez a sajátos kabai hagyomány napjainkra sem szakadt meg.


Az egyesület vezetősége 2004-től kezdve folyamatosan megújult, a parancsnoki tisztséget 2006 óta Vágó Béla, az elnöki tisztséget 2008 óta Szilágyi Attila tölti be. A szervezet a megújult vezetőséggel is folytatja eredeti tevékenységét, folyamatosan részt vesznek a helyi, megyei és országos versenyeken is, emellett jó kapcsolatokat ápolnak a lengyelországi Milanów és a romániai Zsombolya települések önkéntes tűzoltó egyesületeivel is. Felszerelésüket és személyi állományukat is folyamatosan fejlesztik, jelenleg 16 fő van tűzoltásra és műszaki mentésre kiképezve, akik folyamatosan készen állnak arra, hogy a megvédjék a veszélyben forgó emberéleteket és anyagi javakat. A szervezet 2008-ban csatlakozott a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségéhez, így felkérésre az egész ország területén vagy akár külföldön is számíthatnak a segítségükre.


Az egyesület által végzett kiemelkedő munkát a megszerzett elismerések is bizonyítják, 2006-ban Vágó Béla parancsnok a az „Év tűzoltója” pályázaton második helyezést ért el, 2008-ban Sári Antal Széchenyi Ödön díjat kapott, melyet a Parlamentben vehetett át, míg az egyesület 2009-ben Hajdú-Bihar Megyében az „Év civil szervezete” elismerésben részesülhetett.

 

 


 

Módosítás dátuma: 2010. május 28. péntek, 06:45
 

Sikeres pályázatok

Hirdetés

VENDÉGEK SZÁMA

Oldalainkat 21 vendég böngészi

bottom
top

bottom

KABA VÁROS HONLAPJA