Kabai Nyugdíjasok Baráti Egyesülete

Cím: 4183 Kaba, Szabadság tér 9.
Tel.: +36 (20) 974-5305
E-mail: kabai_nyugdijasok@citromail.hu
Elnök: Gere Gyuláné
Művészeti vezető: Nauner Agárdi Éva

A Nyugdíjas Kör 1997-ben alakult, 2001. szeptember 19-én lett hivatalosan bejegyezve a Hajdú–Bihar Megyei Bíróságon, mint Kabai Nyugdíjasok Baráti Egyesülete. Tagság létszáma ekkor 65 fő. Az egyesület énekelni szerető tagjaiból alakult a „Búzavirág” Pávakör. A kezdetben csak hölgyekből álló népdalkör 2008–ban férfiakkal is kiegészült. Átlag életkor 73 év.

Céljuk elsősorban a kabai nyugdíjasok támogatása, alapvető szociális, kulturális programok kialakításával. E cél érdekébe felvállalják, hogy segítenek a szabadidő és kulturális programok megszervezésében, képviselik a nyugdíjasok érdekeit, továbbá az egyesület közreműködik az egészséges, kulturális élet formálásában, fejlesztésében, aktívan részt vesz a szép város, illetve városkép kialakításában. Az egyesület céljának tekinti továbbá a „Búzavirág” Pávakör munkájának, működésének a segítését. Programjukat együtt a tagsággal előre tervezik meg, hogy mindenki megtalálja magának a megfelelőt. Lelkesen és aktívan vesznek részt vers- és prózamondó versenyeken, ügyes kezek kiállításokon, sport vetélkedőkön. Kéthetente találkoznak, szeretetben, együttérzésben egymás megbecsülésével telik együttlétük. Közösen megünnepelik a nevezetes ünnepeket, de mellette az anyák napját, név- és születésnapokat. Szeretnek közösen kirándulni, főzni.

A pávakör célja a hagyományőrzés, a felnövekvő utókor számára átörökíteni a régi idők népdalait, hagyományát. Eleinte helyi rendezvényeken mutatták meg tudásukat, de hamar nyitottak a megyei, országos és határon túli rendezvények felé is. A hagyományokat az énekeket népzenei jegyek sokasága teszi gazdaggá és színessé. Ezt kihasználva állítják össze műsoraikat, melyet egész évben szívesen tárnak a közönség elé. 1998 óta rendszeresen megméretteti magát a Pávakör az Országos Népzenei Minősítőkön, egy Ezüst, négy Arany és egy Kiemelt Arany minősítéssel büszkélkedhetnek. Versenyre kel a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett versenysorozatban a minél fényesebb eredményekért, Kiváló Arany- és Nívódíj tulajdonosai. Nyugdíjas fesztiválok, jótékonysági gálákon, népdalos találkozók színpadán is megfordulnak. Mottójuk: “Muzsikálni kell, és jól kell muzsikálni, mind magunk, mind mások örömére, sőt valljuk, öröm ott élni, ahol dal és zene van, és ahol ennyien igénylik az ősi szót! Bízunk benne, hogy e nemzeti kincsünket tovább adhatjuk a gyerekeinknek és unokáinknak, remélve Ők is megtalálják örömüket a népdalok szépségében.”

Az egyesület szívesen fogadja baráti klubok meghívását, örömmel veszik az új klubok ismeretségét is. A szívükben tavasz van, jókedv, örömök, szeretet, vidámság a problémák mellett is, de így teljes az életük.

Művelődési ház szakkörei – Kabai díszítőművészeti szakkör

Cím: 4183 Kaba, Szabadság tér 9. (Mácsai Sándor Művelődési Ház)
Foglalkozások: hétfő: 14.00-16.00

A hímzőszakkör 1969-ben alakult meg. A magyar népművészet hímzés kultúráját, motívumait és öltéstechnikáját alkalmazva dolgozunk a foglalkozásokon, heti egy alkalommal. A régi minták mai használatban, lakástextilen, viseleten való alkalmazását sajátítjuk el, pályázatokon és kiállításokon mutatjuk be az elkészült darabokat. Egyesületünkben nagyon lelkes és szorgos kezek dolgoznak szakmai vezetéssel. Csoportos kirándulásokon és gyűjtő utakon is részt veszünk. Tagjaink közé azokat várjuk, akik a magyar népművészet ezen ágába szívesen részt vennének.

Szakkörünk 2009 májusában kiállítással ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani műhelyének tárvezetője nyitotta meg. Közreműködött a kabai Búzavirág Pávakör, valamint Német László (koboz) és Molnár Előd (furulya).

A közösség tagjai és kiállítói

 • Bagi Lajosné
 • Bangó Jánosné
 • Bálint Kálmánné
 • Borbély Mátyásné
 • Dr. Cséka Ivánné
 • Csukás Béláné
 • Csukás Jánosné
 • Dede Károlyné
 • Fazekas Béláné
 • Fazekas Ferencné
 • Kiss Lajosné
 • Kunkli Ferencné
 • Nagy Mihályné
 • Piros Sándorné
 • Sári Etelka
 • Sári Győzőné
 • Török Béláné

Hunnia Motoros Egyesület

Cím: 4183 Kaba, Fecske utca 5.
Tel.: +36 (30) 857-9265
E-mail: hunniame@gportal.hu
Elnök: Csukás Norbert

2004-ben vetődött fel először az ötlet, hogy az amúgy is főleg motorosokból álló barátainkat valamiképpen összefogjuk, és egyesítsük céljainkat. 2006 nyarán azonban minden eddiginél nagyobb elszántságunk eredményeként megszületett az immáron hivatalos Hunnia Motoros Egyesület Kaba vagy röviden Hunnia M.E Kaba. A 12 fő, akikkel megvalósítottuk hivatalossá válásunkat, az idők folyamán leredukálódott 5 tagra, akik azonban elkötelezettek az egyesület mellett. Szívesen vesszük új tagok jelentkezését, nyugodtan keressetek minket!

Az egyesületünk céljai

 • Motoros rendezvények szervezése.
 • A környékbeli motorosok érdekeinek képviselete, valamint közvetítés köztük és a hivatalos szervezetek között, amennyiben szükséges.

Reméljük, céljainknak eleget tudunk tenni, és egyesületünk a motorosok pozitív irányú megítélését fogja segíteni.