2020. október második hétvégéjén rendeztük meg Nagyrábén a Rábéi Liget Napok elnevezésű rendezvényt, melynek finanszírozása az EFOP-1.5.3-16-2017-00010 számú, „Humán közszolgáltatások fejlesztése Kabán és a környező településeken ” – című projektből valósult meg. A koronavírusjárvány csak októberben tette lehetővé a rendezvény létrejöttét, és mivel október nálunk a hagyomány hónapja, az őszi betakarítás ünnepe évtizedek óta, ehhez kapcsoltuk azt. Az eredetileg egynaposnak tervezett rendezvényt a vírusvédelemre való tekintettel két napon valósítottuk meg. Az érdeklődés fenntartása, felkeltése céljából a már megszokott, hagyományőrző programrészek mellé olyan új elemeket is kínáltunk, melyek a településen kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert, de hagyománytisztelők, a népi élet részét képzik. A rendezvény helyszíne a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár impozáns, ligetes parkja volt, amely a Rábéi Liget Napok elnevezés ihletője. A résztvevőket mindkét napon a bejáratnál fogadtuk, ahol aláírták a jelenléti ívet, testhőmérséklet mérésen és kézfertőtlenítésen estek át a járványügyi védekezés részeként. A két nap alatt többszáz résztvevő látogatott ki rendezvényeinkre.
A két napon önkéntes diákok is segítették a beléptetést.

 

Október 10-e a hagyományőrzés jegyében telt.

A park központjában álló Tájház központi szerepet kapott. A tornácról kínálgattuk a népi étkeket: kacsazsíros kenyér csalamádéval, sülttök, borsógulyás, szilvásgombóc. A Tájház mellett több féle népi játékból népi játszótér biztosította a gyermekek és a bevállalós felnőttek szórakozását. A Tájház másik oldalán pedig kézművesek mutatkozhattak be, értékesíthették portékáikat, melyek elkészítését a közönség is kipróbálhatta. Az állatbarátoknak is örömet szerezve állatsimogató várta a gyermekeket, felnőtteket. A művelődési ház épületében csak egy programelem kapott helyet, a „Rákóczi korától napjainkig” – elnevezésű bankó és pénzérme kiállítás.

A szabadtéri színpadon a műsor fegyvertörténeti bemutatóval vette kezdetét, mely fegyvereket, íjakat a nap további részében ki lehetett próbálni a park szélén. Ezt követően a Sárréti csikósok „vágtázták” körül a parkot, karikásaikat csattogtatva adták hírül a falunak, hogy kezdetét vette az őszi ünnep, csikósbemutatójukon kicsik és nagyok egyaránt megcsodálták milyen szófogadók a lovak. A nap további részében ők is velünk maradtak, hogy a bátor fiatalok, gyermekek felüljenek a lovakra, és kipróbálhassák milyen a lovaglás. Sokan éltek itt is a lehetőséggel úgy, mint az íjászoknál. A kulturális műsor részeként helyi fellépők szavaltak, népdalokat énekeltek, majd a Leg a láb gyermek néptánccsoportunk és vezetője közreműködésével táncra perdülhetett gyermek, szülő, nagyszülő egyszerre a népi táncházban. Mire elfáradtak, óriás emberek érkeztek közénk. A lombok között alig fértek el olyan magasak voltak. Az ORT-IKI báb- és utcaszínház gólyalábas csapata Nagyrábén még ismeretlen volt, ezért hívtuk őket. Kicsik és nagyok tátott szájjal csodálták, hogy a magasban zászlót forgatnak, akrobatikus mozdulatokat tesznek és mégis „talpon” maradnak. Igazi karneváli hangulatot teremtettek. Ezután a vásári hangulat is betöltötte a parkot: a Kuckó Művésztanya csapata adott elő a népi komédiákat. A hangulat pedig még fokozódott, mert megérkezett a Füzesgyarmati Népdalkör, akik víg nótáikkal, népdalaikkal zengték be a ligetet. Ezt fokozta a mezőberényi Leg a láb AMI tanárai és a Bakator népzenekar néptánc és népzene közös műsora, miközben a közönség is táncra perdülhetett.

A szervezőknek, a közönségnek hatalmas öröm volt megannyi csendes hónap után végre együtt lenni, a költői környezetben. A nézők egy része sülttököt vagy zsíroskenyeret majszolgatva nézte a vásári komédiát a csodálatos ligeti környezetben felállított színpadon. Voltak, akik a gólyalábasokkal beszélgettek, kipróbálták a gólyalábakat. A bankó és pénzérme kiállításon családok folyamatos cserélődésével faggatták a gyűjtemény gazdáját, melyik érme mikori, honnan való, mi az érdekessége. A kézműves sátornál kis seprűt kötöttek, apró tárgyakat készítettek, melyeket a gyermekek haza is vihettek, megkapták ajándékb. A népi játszótéren célba dobtak, lovacskáztak. A park oldalánál íjászkodtak, a szabadtéri kemence mögött nyulakat és más kisállatokat simogattak. Leghátul pedig lovagoltak vezető segítségével. Jó volt végig nézni a parkon a napsütésben, végre életre kelt. Kimozdult mindenki a friss napsütötte levegőre. Ahogy a nap lemenőben volt, a levegő is lehűlt, a rendezvény is véget ért. Az utolsó morzsákat a közönség elfogyasztotta, az állatok is visszakerültek kis ketreceikbe készen a hazaútra, a park lassan kiürült. A Rábéi Ligeti Napok első napja sikerrel zárult.

 

Október 11-én a Mandala Dalszínház hozta el a Ludas Matyi mesejátékát.

A vírushelyzet miatt a rendezvény előtti héten ingyenes regisztrációs jegy lehetőséggel mértük fel a színházi igényeket. Kicsit félve, fenntartással indult a szervezés. Vajon hétvégén, délután, az akkori vírushelyzetben (kötelező szájmaszk használat) lesz-e érdeklődő? Legnagyobb meglepetésünkre a regisztrációs jegyek hamar gazdára találtak. A színháztermet a hatályos rendeletekben előírt széktávolság és a létszámkorlátnak megfelelően rendeztük be. A közönség beléptetése is vírusvédett módon történt. Az előadásra családok érkeztek, hogy az itt szerzett közös élményt együtt vigyék haza. A színdarab témájában és előadásában minden korosztályhoz szólt. Nagyon élvezetes előadás volt. A művelődési ház történetében először töltötte meg vasárnap, színházi előadással nagytermét. A számunkra hosszú hétvége eseményekben és élményekben nagyon gazdag volt. Mindenki feltöltődött. Jó volt látni a vidám, csillogó szemeket legyen az gyermek, vagy felnőtt. Hálásak vagyunk a pályázat nyújtotta lehetőségért.

Megszakítás