Kezdőlap » Város » Egyesületek » Sportegyesületek

Sárréti Bushido Karate Sportegyesület

Cím: 4183 Kaba, Szabadság tér 3.
Levelezési cím: 4183 Kaba, Lakótelep 4/B/1.
E-mail: kyosamuraj@freemail.hu
Elnök: Nagy Tibor

Városunkban közel három évtizedes múltja van a harcművészet ezen ágának. A 80-as évek elején lelkes fiatalok alapították az első “szakkört”. Senki sem tudta, mi ez, egymástól lesték el a fogásokat, nem is mindig jól… A 90-es évek közepén felkarolta a csapatot a művelődési ház, ekkor már segítséget is kaptak a debreceni klubtól. 1997-ben – akkori vezetőjük tanácsára – elhagyták a régi klubot, és egy új egyesülethez csatlakoztak.
Az egyesület közel 10 éves működése alatt tucatnyi bajnoki és még több dobogós helyezést mondhattak magukénak országos versenyeken, volt úgy, hogy négy dojo-ban közel 300-an ismerkedtek e sport alapjaival, mégsem alakult minden jól. Bezárták a dojo-t, semmibe véve az évtizedes munkát, edző nélkül pedig szétszéledt a csapat.
Nagy Tibor és egyik tanítványa voltak azok, akik autodidakta módon tovább képezték magukat, többnyire csak fizikálisan. 2006 tavaszán keresték fel sempai Oláh Miklós (2. dan) földesi edzőt, aki szívesen segített visszatalálni a kyo világába. Sensei Hegedüs Lívia (4. dan) befogadta őket a klubjába, majd egy klubtáborban találkoztak sensei Agócs Tiborral (3. dan), akivel nagyon hosszú és tartalmas beszélgetések után döntöttek úgy, hogy itt művelik azt a karatét, ami mindenkinek maradéktalanul megfelel. A nemzetközi táborban shihan Furkó Kálmánnal (7. dan) is sikerült megismerkedniük, így lehetőség adódott egy merőben új klub létrehozására, Kabai Meteorit Sportegyesület Bushido Karate Klub néven. A két sensei-t kérték fel mentoruknak, kitűnő együttműködésük azóta is tart. Az új klubba rendszeresen meghívtak olyan vendégeket, akikről tudják, hogy “szekerüket” előre viszik, úgy mint shihan Furkó Kálmán (7. dan), shihan Karmazin György (5. dan), sensei sensei Kálóczi József (4. dan), sensei Dr. Csizmadia Zsolt (4. dan), Szabó Tamás (4. dan), sensei Szövetes Veronika (3. dan), sensei Rinyu Sándor (3. dan), sempai Rácz Csaba (2. dan), sempai Oláh Miklós (2. dan), sempai Rózsa Gábor (1. dan), shihan Bencze Antal ( 5. dan).
A város főterén az önkormányzat jóvoltából a klub önálló edzőtermet kapott. 2008 őszén két új dojo-t hoztak létre Tetétlenen és Nádudvaron, 2009 februárjában további kettőt Sápon és Bárándon, 2010-ben Bihartordán és Sárrétudvariban. Ugyanebben az évben klubunk jelentős eredményt ért el a taglétszám bővítése terén is. Örömükre szolgált, hogy egyre több a fiatal az új belépők között, s még nagyobb örömöt jelentett az, hogy felismerik és elismerik az általunk képviselt értékeket. 2009-ben a rendszeres edzések mellett 27 bemutatót tartottunk, ebből négyet külföldön. Taglétszámunk tovább növekedett, s elérkeztünk oda, hogy nagyobb dojo-ra volt szükségünk. 2009. október 15. óta önálló sportegyesületként tevékenykedünk.

Rácz Kickboxing Team Sportegyesület

Cím: 4183 Kaba, Kossuth utca 2. (Sári Gusztáv Általános Iskola Kultúriskolája)
Tel.: +36 (30) 902-5365
E-mail: raczkickboxing@freemail.hu
Elnök: Rácz Lajos
Edző: Rácz Krisztián
Edzések: kedden és csütörtökön 18.00-tól a Kultúriskola tornatermében

A Rácz Kickboxing Team Kaba S.E. 2013 októberében kezdte meg működését Kabán, a kick-box sportág több szabályrendszerében, majd 2014 januárjától Nádudvaron is. Az anyaegyesület a debreceni Fontana Kick-box S.E., Katona Attila 5 danos mester, magyar full-contact válogatott szövetségi kapitány vezetésével. Az edzéseket egyre többen látogatták, és egyre több versenyen szerepeltek az egyesület színeiben.
Miután a kabai egyesület hivatalossá vált, a saját nevén próbált érvényesülni, hasonlóképp mint elődje, az 1999-ben alakult Kabai Fontana Kick-box S.E., melyet Kiss Róbert alapított. Az ő irányítása alatt több magyar- és európa bajnok, világkupa győztes, illetve világbajnoki érmes nevelkedett Kabán. Ebben a csapatban nőtt fel Rácz Krisztián is, a klub mostani vezetőedzője, aki édesapjával, Rácz Lajossal közösen alapította meg a jelenlegi sportegyesületet.
A fiatal klub szűk két éves fennállása alatt máris magyar bajnokot, világkupa érmeseket tudhat a soraiban, illetve a 2014-es utánpótlás világbajnokságra két versenyzője szerzett jogot az indulásra a magyar válogatott színeiben. Emellett több tehetséges feltörekvő utánpótláskorú fiú és lány bontogatja szárnyait a klubban. 2015-ben 25 fő volt a tagok létszáma, a tagfelvétel folyamatos.

Kabai Griff Íjász Egyesület

Cím: 4183 Kaba, Mártírok utca 4.
Levelezési cím: 4183 Kaba, Báthory utca 22.
Tel.: +36 (30) 372-9276
E-mail: info@griffijaszegyesulet.hu
Elnök: Sipos Barna
Edző: Batíz Andor

Az egyesület megalakulása előtt az alapító tagok baráti társaságként íjászkodtak. 2008 júniusában elhatározták, hogy alapítanak egy egyesületet, melyben népszerűsítik ezt a sportágat, és elődeink hagyományaira büszkén emlékezve, azokat továbbörökítik az utókor számára. Megalakuláskor célkitűzéseink között szerepelt a kabai lakosok szabadidősportjainak gyarapítása, és a mai stresszes életben egy kis nyugalmat biztosító természet megismerése. Tevékenységünk alapja a tradicionális íjászat, egyesületként célunk minél több sportrendezvény szervezése. Céljaink elérése érdekében bemutatókat, versenyeket szervezünk, rendezvényeink bevételéből pedig az egyesület működését és fejlesztését igyekszünk biztosítani.

Az egyesületnél fontos szerepet kap az utánpótlás nevelés, akár már óvodás korban is elkezdődhet a gyerekek íjász oktatása. A gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozásnak nem csak a sportsikerek elérése a célja, hanem, hogy mindegyikükből testileg, lelkileg, szellemileg egészséges felnőtt váljon. A jó eredmények mellett is megmaradt az egyesület tömegsport jellege. Edzőnk magas szintű szakmai munkát végez, tagjaink kitűnően szerepelnek a versenyeken. Mindegyik korosztály büszkélkedhet már sikerekkel, kiemelkedő eredményekkel.

A sporton túlmutatóan társadalmi jelentősége is van az egyesület munkájának. A gyerekek kicsi koruktól kezdve közösségben mozognak, egészségesebb életet élnek, jobb életmódot sajátítanak el, kevésbé lesznek kitéve a káros szenvedélyek csábításának. Ezzel együtt nő a település lakosság-megtartó képessége, hiszen szélesedik a paletta, amelyről a családok választhatnak, amikor a szabadidő hasznos eltöltéséről, gyermekük neveléséről döntenek. Sőt a szülők, nagyszülők is megtalálhatják a nekik tetsző sportolási lehetőséget az íjászatban.

Az egyesület fő támogatója a város önkormányzata. Többféle lehetőség áll azok rendelkezésére, akik támogatni szeretnék a csapatunkat, vagy reklámozni akarják cégüket, vállalkozásukat.

Kabai Meteorit SE

Cím: 4183 Kaba, Hajnal utca 2/a.
E-mail: meteoritse@kaba.hu

A Kabai Meteorit Sportegyesület 1995-ben alakult, célja a rendszeres sportolás, testedzés biztosítása, az ilyen igények felkeltése, tagjainak a sportszerető életmódra nevelése és a közösségi élet kibontakoztatása. Ennek érdekében az egyesület összefogja, szervezi és segíti a településen a tömeg- és versenysportot, a szabadidős tevékenységet, amely magába foglalja az oktatási-, kulturális- és közösségi programokat.

Az egyesületen belül labdarúgó és birkózó szakosztály működik. Az egyesület a szakosztályok működését támogatásokból és pályázati forrásokból biztosítja. A labdarúgó szakosztály minden évben TAO-program keretében nyújt be támogatási igényt. A labdarúgó szakosztály minden korosztályban rendelkezik csapattal, így a gyerekek felmenő rendszerben sportolhatnak. A birkózó szakosztály heti három alkalommal tart edzéseket, amelyeket Mester Lajos edző irányít.

Az egyesület az eredmények fenntartása és további sikerek elérése mellett nagy hangsúlyt fektet a sport népszerűsítésére, megszerettetésére, továbbá az egészséges életmódra nevelésre.

 

Skip to content