I. Pályázat adatai

  • Title: “OPEN DOORS for CULTURE and TRADITION in EUROPE” – “NYITOTT KAPUK az EURÓPAI KULTÚRÁÉRT és HAGYOMÁNYOKÉRT”
  • Acronym: ODCTEU
  • eMS code: ROHU198
  • Lead Beneficiary: Élesd – Románia
  • Project Beneficiary No.2: Kaba Város Önkormányzata
  • Szlogen: Partnerség egy jobb jövőért
  • A program weboldala: www.interreg-rohu.eu

A pályázati keretösszeg 74.055.-EUR, melyből Élesd testvérvárosunk 41.000.-EUR összeget, Kaba város pedig 33.055.-EUR összeget fordít a projekt megvalósítására.
A fő cél a határmenti együttműködés erősítése.

II. Kabai Projektrész tevékenység leírása

Period 1 01.07.2019 – 30.09.2019
Szeptemberben Kaba hagyományosan megrendezi őszi fesztiválját, amely a régió népi hagyományain alapuló előadásokat is tartalmaz. A fesztivál programját színesíti az Élesd városát képviselő néptánc együttesek részvétele. Az előadásokon láthatóak román, szlovák, magyar táncok, mintegy tükrözve a határ menti terület kulturális sokszínűségét. A pályázat keretében tánc kellékek, ruházatok is beszerzésre kerülnek.

Period 2 01.10.2019 – 31.12.2019
Sport eszközök beszerzése a májusi rendezvényre.

Period 3 01.01.2020 – 31.03.2020
Íjász eszközök beszerzése az íjászversenyre.

Period 4 01.04.2020 – 30.09.2020
Május 1. a program területén jelentős esemény. Kabán hagyományosan a szabadban ünneplik közösségi programokkal, amelyek gyakran sportversenyeket is tartalmaznak.
A labdarugó versenyek gyermekek számára kerülnek megrendezésre nemzetközi részvétellel. Több korcsoportban az Élesdi csapatok is részt vesznek a programban.
Az Asszonyboldogító Íjászverseny is egy nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény. Sok környékbeli és határontúli, főleg Élesd környéki versenyzővel kerül lebonyolításra.

III. Élesdi Projektrész tevékenység leírása

Nagyszabású rendezvény szervezése Alesd-en (RO) “Nyitott Határ Fesztivál” címmel, amely magában foglalja: a határokon átnyúló térség nemzetiségeire jellemző néptáncokat, sportversenyeket, valamint gasztronómiai és kulturális előadásokat.

Sportfelszerelések beszerzése a vezető kedvezményezett számára: ping-pong asztalok, sakk-készletek, labdák labdarúgáshoz és kézilabdához, összesen 26 700,00 EUR értékben; elektromos generátor beszerzése, 3 800,00 euró értékben; és fából készült fülkék beszerzése, 20 000,00 EUR összegben.

IV. A projekt fő eredményei

3 határon átnyúló kulturális és sport esemény, amelyet kifejezetten a fiataloknak szenteltek, és amelyek célja, hogy tanórán kívüli tevékenységeket biztosítsanak számukra, és hogy folytassák az érintett önkormányzatok oktatási partnerségét.
Az eseményekhez szükséges sport-, kulturális és technikai felszerelések, valamint promóciós anyagok beszerzése, amelyek a projekt eredményeinek, az érdekeltek és a határokon átnyúló nagyközönség számára történő terjesztésére szolgálnak.

Megszakítás